Latte

Opis zdjęcia, a w nim ważne dla nas słowa kluczowe Caffe latte, w skrócie często nazywana latte - włoski napój kawowy powstający w wyniku wlania podgrzanego mleka do kawy espresso. Piana na tej kawie powinna mieć 1 cm grubości. Kawę latte podaje się w wysokiej szklance, na spodku i z długą łyżeczką.

Cappuccino

Opis zdjęcia, a w nim ważne dla nas słowa kluczowe

Cappuccino - włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Podawane często do smaku z gałką lodów w śmietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml.

Espresso

Opis zdjęcia, a w nim ważne dla nas słowa kluczowe

Espresso - nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie 25-35 ml gorącej wody pod ciśnieniem 8,5-9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw.

Caffe macchiato

Opis zdjęcia, a w nim ważne dla nas słowa kluczowe

Caffe macchiato, espresso macchiato - rodzaj kawy; espresso z dolaną niewielką ilością mleka. "Macchiato" z języka włoskiego oznacza "splamiony", co prowadzi do nazwy "espresso splamione mlekiem".